EGV           Eugeni     Serveis     Historia     Oci Twitter Facebook Google E-Mail   +A   -A   Ø
 
 Cronología     Montjuïc     Barcelona     Sants     Catalunya     Tricentenari    

La Coronela - Milicia de Barcelona al 1714

Prueba

Amb el nom de Coronela es denominaven les milícies urbanes de les principals ciutats de Catalunya durant L'edat moderna: Coronela de Barcelona, Coronela de Lleida, Coronela de Tortosa, Coronela de Tarragona o Coronela de Manresa, ciutats que a l'empara de les Constitucions Catalanes gaudien d'autonomia per armar i defensar-se en cas d'agressió. Estaven formades per ciutadans militaritzats dels gremis d'Oficis.

La Coronela de Barcelona, era formada en bona part per artistes i menestrals, s'organitzava en companyies, sota el comandament del conseller en cap del Consell de Cent de la ciutat, encarregada de la defensa de la ciutat amb el privilegi militar de custodiar dels portals i muralles fins al 1714, quan fou desarmada i abolida després del darrer setge de la guerra de Successió espanyola, passant a partir llavors a estar custodiada per l'exèrcit reial.

La existencia d´aquesta força deixava lliure al exercit regular, per dedicarse només a les campanyas militars. Trevallavent y per torns cumplian el servei d´armes, durant el cual cumplian la llei militar, per lo que eran una força mixta. Els gremis pagaben els gastos de uniformes y demés, menys el armament que el proporcionaba el Rei. Van arrivar a ser una força de nivell i cualitat profesional, amb comandaments molt ben preparats.

 

 

Historia
BCN

 

Coronela
Coronela
Coronela