EGV           Eugeni     Serveis     Historia     Oci Twitter Facebook Google E-Mail   +A   -A   Ø
 
 Cronología     Montjuïc     Barcelona     Sants     Catalunya     Tricentenari    
Tricentenari

Diari del Setge de Barcelona al 1714

 

El 1700, Carles II de Castella i d'Aragó (+ Colonies d´América + Paisos Baixos + Territorias a Italia) va morir reconeixent com a hereu universal Felip de Borbó, duc d'Anjou (Sería Felip V), nét de Lluís XIV de França.
Les potencies europeas veient massa poder concentrat i volien frenar l´expansionisme Francés - Espanyol. Escomença la Guerra de Successió (1701 – 1713/1715) a Europa y América. Es pot considerar la primera guerra global.
Es va lliutar a casi tota Europa, i a Espanya els exercits van arrivar fins a Madrid, desde Portugal. A Catalunya Felip V va ser inicialment derrotat i va tindra que fugir pel Pirineu per poder entrar a Espanya per Navarra. El tirá absolutista que es creia amb la gracia divina, i amb dret a impossar la seva llei amb la raó de les armes, el tot poderós rei, es va sentir trait per els territoris de la antiga corona d´Aragó a la cual trapitjaba indigament. Pot ser que per aixo ens odiaba tant.
Catalunya acostumada a viure amb llibertad i justicia, no va aceptar per les bones el despotisme d´aquet malalt mental i va escollir continuar amb la Monarquia Austriaca que sempre habia respectat la llei i justicia. Per aixo els catalans van triar finalment el bandol mes just. Pero..

  • 1711-1713. L´Arxiduc es anomenat rei d´Astruia marxant de Catalunya, i pels equlibris de poder, anglesos y holandesos es retiran pactan amb Felip V (El reconeixen con a Rei), el cual renuncia als drets de successio de França, i a Paisos Baixos, Territoris d´Italia, Gibraltar, Mallorca, y ( Monopoli d´Indias, durant trenta anys). A França també li surt car el tractat i es el fi d´aquet pais com a gran potencia europea. Es promet no repressa- liar a Catalunya.
  • Catalunya no es rendeix, pèr l´odi cap a Felip V i les seves mentides, i tota sola deixideç seguir la lluita a ultrança com única sortida.
  • 1713 Les tropes imperials marxen de Barcelona. Els borbonics arrivent i ocupan Tarragona
  • 1713, 25-juliol. L'exèrcit borbònic arriba davant Barcelona. Totalitzaven uns 15.000 homes, que no s'atrevien a sortir de les seves línies.

A continuació es pot seguir el setge de Barcelona dia a dia. Gracias al blog:          Diari del Setge.Cat    |   Twitter

Diari del Setge de 1714